Informatii despre sistemele fotovoltaice
Utilizarea energiei solare pentru locuinta sau orice bun mobil sau imobil care utilizeaza energia electrica are numeroase avantaje:
In primul rand, este o metoda mai benefica mediului inconjurator, iti reduce costurile pentru confortul termic termen lung, iar investitia initiala, pentru sistemul fotovoltaic, se amortizeaza destul de repede – in medie, in maxim 3 ani. Asadar, ti-am pregatit un ghid cu explicatii si tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi si sa instalezi panourile fotovoltaice, potrivite pentru locuinta sau afacerea ta.
Panourile fotovoltaice sunt de obicei instalate pe acoperisul unei case sau imobil cu expunere insorita.
Acestea pot fi montate si la un apartament, numai ca in acest caz lucrurile se complica putin.
Din ce e compus un sistem fotovoltaic si care e rolul fiecarei componente
Echipa Solartop distribuie si instaleaza tehnologii alternative de producere a energiei, iar specialistii nostri ne explica ce trebuie sa stim inainte de a lua o decizie legata de o astfel de investitie.
Astfel, sistemele fotovoltaice sunt capabile sa transforme energia solara in energie electrica. Principalele componente fiind panoul fotovoltaic, invertorul si controller-ul solar.
Aceste sisteme/centrale fotovoltaice reprezinta o modalitate foarte avantajoasa de producere a energiei electrice silentioasa si cu cel mai mic impact asupra mediului inconjurator.
Sistemele fotovoltaice, in acest moment, se impart in trei mari categorii: on-grid, off-grid si hibrid.
Sistemul fotovoltaic on-grid este conectat la reteaua electrica publica. Adica energia electrica produsa de panouri pe timpul zilei este utilizata in primul rand pentru consumul instant al locuintei sau al echipamentelor conectate (statii de incarcare masini electrice,..etc), iar daca productia depaseste consumul nostru pe timp de zi, energia suplimentara se stocheaza/injecteaza in retea.
Aceasta energie se poate stoca in reteaua publica timp de 2 ani, timp in care, aceasta energie imagazinata, se poate refolosi cand nu produce sistemul nostru (de exemplu: noaptea sau cand nu sunt conditii prielnice pentru a produce energie din sistemul fotovoltaic).
In cazul in care panourile fotovoltaice ale unui sistem on-grid nu capteaza suficienta energie solara, atunci diferenta se acopera din reteaua de energie electrica publica.
Foarte important si avantajos este faptul ca, la finalul lunii, platesti doar diferenta dintre energia electrica produsa si cea consumata. Asa iti poti reduce factura cu pana la 100%, daca conditiile atmosferice sunt prielnice si a fost bine calculat sistemul fotovoltaic, corespunzator consumului previzionat si acesta sa functioneaze in parametrii optimi, iar daca productia depaseste consumul atunci primesti bani pentru cantitatea de electricitate injectata in retea.
Dezavantajul este ca depinzi de sistemul public de energie, chiar daca intr-o mai mica masura, ceea ce inseamna ca vei incheia un contract cu un furnizor.
Sistemul fotovoltaic off-grid asigura o independenta energetica a locuintei pentru ca are acumulatorii care inmagazineaza energia electrica produsa suplimentar, pe care o foloseste in momentele cu productie slaba sau inexistenta de lumina sau energie solara, adica in zilele innorate si pe timpul noptii. Marele avantaj este ca esti propriul producator de energie electrica: ai electricitate in orice moment din zi si noapte, nu depinzi deloc de sistemul public de electricitate si nu este necesar sa inchei un contract cu un furnizor. Dezavantajul este ca risti sa ramai fara curent electric daca sistemul fotovoltaic nu e calculat, proiectat si instalat corespunzator.
Sistemul fotovoltaic hibrid combina avantajele celor doua tipuri de sisteme, astfel incat sa ai parte de cel mai bun scenariu pentru locuinta ta. Se doteaza cu un invertor de ultima generatie care are o gama variata de setari. Astfel, printre variantele posibile se numara:
- consum din sistemul fotovoltaic si suplimentare la nevoie din reteaua publica;
- consum din sistemul fotovoltaic si stocare a energiei suplimentare in acumulatori pentru a fi folosita la nevoie;
- consum din sistemul fotovoltaic, incarcarea acumulatorilor din retea in timpul noptii si consumarea energiei stocate acolo la nevoie.
Singurul dezavantaj este ca sistemul hibrid este mai costisitor. Sistemul hibrid si cel off-grid vor prioritiza, in primul rand, consumul energiei electrice intern si apoi vor trece la incarcarea bateriilor. Cand nu mai exista protectie solara (noaptea, de exemplu), atunci vor consuma energia inmagazinata din baterii. Scenariile pentru care pot fi configurate sistemele off-grid/hibrid sunt atat de numeroase si complexe incat pot acoperi toate necesitatile utilizatorilor – dar doar atata vreme cat sunt proiectate si dimensionate corect”, atrage atentia Mihai.
Daca alegi sa instalezi propriul sistem fotovoltaic:
Indiferent de varianta care o alegi (on-grid, off-grid sau hibrid), avantajele unui sistem fotovoltaic sunt numeroase:
- In primul rand, creste eficienta energetica a locuintei si creste valoarea proprietatii tale instantaneu;
- este o modalitate de producere a energiei electrice mult mai prietenoasa din punct de vedere ecologic decat celelalte;
- electricitatea produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice are un pret fix, asa ca nu vei avea parte de scumpiri periodice, cum se intampla in alte cazuri;
- sistemul fotovoltaic nu este zgomotos si se poate instala pe orice tip de acoperis sau la sol.
Cat te costa investitia intr-un sistem fotovoltaic si in cat timp se poate amortiza?
Un sistem fotovoltaic on-grid, monofazat, cu o putere de 5 kW si o calitate superioara pentru panouri solare ajunge cam la 4.750 de euro (fara TVA), desi pretul ar putea sa se mareasca in functie de scumpirile care apar frcvent in ultima perioada. Pe de alta parte, pentru un sistem fotovoltaic on-grid, cu o putere mai mare, de 10 kW, si trifazat, pretul aproape ca se dubleaza, iar pentru un sistem hibrid poate ajunge si la 11.000 de euro.
La aceste sume se adauga si alte costuri: structura suport pentru panouri care difera in functie de sistem si de suprafata si tipul de montaj, cablurile electrice, sisteme de protectie si control, accesoriile si manopera de instalare – acestea din urma fiind determinate si dimensionate in functie de specificului locatiei si solicitarile beneficiarului.
O astfel de investitie se amortizeaza in doar cativa ani, iar pe termen lung chiar poti face economii serioase.
De exemplu, daca un sistem fotovoltaic on-grid este dimensionat corect astfel incat sa acopere necesarul de consum fara a se supradimensiona nejustificat, ar poate facilita recuperarea investitiei intr-un sistem fotovoltaic termen de aproximativ 3 – 4 ani. Ceea ce este extraordinar fiindca in urmatorii ani de viata a sistemului fotovoltaic de aproximativ 20-25 ani minim, acesta poate genera profit fiind gratuita energia electrica pentru consumul propriu si nu mai avem de achitat facturile la furnozorii de servicii electrice.
Cum calculezi necesarul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie pentru locuinta ta?
Este foarte important sa stii cum sa dimensionezi si singur necesarul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie, dar sa stii ca acesta nu are nicio legatura cu dimensiunea locuintei sau cu numarul de persoane care locuiesc in acel spatiu.
Primul pas ar putea fi analiza rapida a facturii sau facturilor de curent electric din ultimele luni si sa calculezi cata energie electrica consumi lunar.
Cum procedam?
Sa luam exemplul unui cost lunar de 435 lei.
Imparti la costul pe kWh (kilowati ora), adica la 1,45 lei si aflam rezultatul de 300 de kWh , ceea ce reprezinta energia consumata intr-o luna de zile. Acest consum il imparti la 30 de zile media lunara si aflam ca tu consumi pe zi 10kWh de energie.
Dupa ai aflat cum sa calculezi energia electrica consumata lunar, poti efectua un calcul pentru energia electrica concumata zilnic, si anume:
- imparti cei 10kWh la un coeficient de 3,3 si afli puterea instalata, adica 3kW (fara „h”) – asta fiind puterea instalata de productie necesara formata din panourile fotovoltaice. Urmatorul pas este alegerea modelului panourilor fotovoltaice.
De preferat este sa folosesti printre ultimele generatii de panouri cu putere cat mai mare, de ex: 500Wp/panou. Asta inseamna ca 3kW : 500Wp = 6 bucati.
Acum depinde ce putere au panourile, ce randament..etc.
Hai sa vedem acum cate panouri fotovoltaice incap pe acoperis
Este foarte importanta expozitia acoperisului, mentionam ca panourile fotovoltaice functioneaza cel mai eficient daca se monteaza pe partea sudica a acoperisului, pentru a avea parte de cat mai multa lumina si un randament sporit.
Apoi, ca sa afli dimensiunea disponibila pentru instalarea panourilor fotovoltaice, masori cu metrul (fie ruleta sau laser..etc) sau te uiti in proiectul tehnic al casei.
Dupa ce avem cunostinte de suprafata totala a acoperisului disponibil pentru montajul panourilor fotovoltaice trebuie sa aflam marimea panoului fotovoltaic, pe care o putem afla din fisa tehnica a acestuia.
Dupa ce avem si suprafata, in metri patrati de acoperis disponibil, impartim la suprafata unui panou (de exemplu 2.1mp) si asa aflam cate panouri fotovoltaice se pot instala pe suprafata disponibila pe acoperisul locuintei.
Cateva informatii extra din partea specialistilor pentru alegerea si montarea unor panouri fotovoltaice
– Dupa ce avem solutia tehnica propusa, sa analizam bine calitatea echipamentelor fotovoltaice, accesoriilor utilizate de catre instalatori, garantia echipamentelor fotovoltaice oferite de producator si a manoperei, portofoliul clientilor, experienta, si serviciile post-instalare;
– Este imperios necesar, in cazul unui sistem off grid sau hibrid, bateriile/acumulatorii sa fie amplasati intr-un spatiu aerisit/ventilat cu umiditate scazuta si temperatura constanta;
– Bugetul alocat investitiei in sistemul fotovoltaic;
– Este foarte important sa stim care este gradul de independenta energetica pe care dorim sa-l obtinem.